Dostupni linkovi

Mubarak oslobođen optužbi za ubijanje demonstranata i korupciju


Egipatski sud oslobodio je danas bivšeg predsjednika Egipta Hosnija Mubaraka optužbe da je naredio ubijanje demonstranata tokom protesta 2011. godine koji su doveli do okončanja njegove trodecenijske vladavine.

Ministar unutrašnjih poslova Habib el-Adli i šetorica Mubarakovih saradnika takođe je oslobođena optužbi u vezi sa bistvom demonstranata.

Egipatski sud danas je počeo izricanje presude bivšem predsjedniku Egipta Hosniju Mubaraku u ponovljenjom suđenju, četiri godine nakon njegovog svrgavanja s vlasti.

Na početku sud je Mubaraka oslobodio i optužbi za korupciju prilikom nabavljanja prirodnog gasa iz Izraela.

Mubarak je u sudnicu prebačen helikopterom iz vojne bolnice, a policija je pojačala svoje prisustvo, tako da je u Kairu raspoređeno 5.000 policajaca, prenosi agencija MENA.

Hosni Mubarak je optužen da je sa sedam bivših policijskih komandira umiješan u ubistvo stotine demonstranata tokom protesta 2011. koji su doveli do okončanja njegove trodecenijske vladavine.

Žalbeno vijeće prvobitnu doživotnu kaznu poništilo je 2012. godine zbog tehničkih razloga.

Nova presuda trebalo je da bude izrečena 27. septembra, podsjeća AFP, ali je njeno donošenje glavni sudija Mahmud Kamel al Rašidi odgodio, jer nije završio pisanje obrazloženja.

XS
SM
MD
LG