Dostupni linkovi

Život Čavesa kao baletska predstava


Bivši venecuelanski predsjednik Ugo Čaves postao je glavna ličnost u baletskoj predstavi Nacionalnog baleta Venecuele posvećenoj njegovom životu.

U predstavi učestvuje desetine umjetnika koji, služeći se baletskim izrazom, predstavljaju Čavesov život, od njegovog djetinjstva u siromaštvu, do smrti, pošto je na vlasti proveo 14 godina.

U baletu, koji traje sat vremena, smijenjuju se klasična i moderna koreografija, a od muzike se mogu čuti narodna i klasična i afrički ritmovi.

Jedan od važnih dijelova predstave je prikaz nereda iz 1989. godine kada je u Venecueli stradalo stotine ljudi. Slijedi neuspješan državni udar iz 1992. godine posle kojeg je Čaves šest godina proveo u zatvoru.

Poslije topa prikazan je dolazak na vlast, Huga Čavesa, koji je prikazan kao simbol pravde i socijalizma, i njegovo vođenje države do 2013. godine, kada je preminuo od raka.

"Svidjelo se to nekom ili ne, Čaves je postao mit. On će to biti dok god su njegovi ljudi na vlasti", rekao je 23-godišnji student Karlos Lozada.

XS
SM
MD
LG