Dostupni linkovi

Prosvjed 'Nećemo natrag na ilegalan pobačaj'


Pod nazivom "Nećemo natrag na ilegalan pobačaj" Ženska mreža Hrvatske organizira javni prosvjed pred zgradom Vlade RH.

Kao razlog prosvjeda navode drastično kršenje reproduktivnih prava žena u licenciranim javnim bolnicama i kliničkim centrima jer ginekolozi i ginekologinje odbijaju obavljenje prekida trudnoće na zahtjev pacijentica.

Iz Ženske mreže Hrvatske kažu kako Vlada i Ministarstvo zdravlja ne osiguravaju provedbu zakona i ne štite žene od onih koji sustavno krše njihova ljudska prava.

Ministarstvo zdravlja prije desetak dana poslalo je naputak ravnateljima svih javnih bolnica koje imaju ginekološki odjel da u najkraćem roku ženama omoguće ostvarivanje prava na prekid trudnoće. Trenutačno u pet hrvatskih bolnica - u Našicama, Vinkovcima, Kninu i Požegi ginekolozi, zbog priziva savjesti, odbijaju obaviti pobačaj na zahtjev žene. Ovim bolnicama pridružio se je i zagrebački "Sveti Duh".

Svi ginekolozi i specijalizanti zagrebačke bolnice Sveti Duh uložili su priziv savjesti. Nijedan od njih od ožujka ne obavlja pobačaje. Tvrde da od tada upita za zahvat nije bilo. Ipak, prema zakonu moraju imati liječnika koji će taj zahvat obaviti.

XS
SM
MD
LG