Dostupni linkovi

Nasilje u kineskoj oblasti Sinđang ne opada


Nasilje u etnički napetoj severozapadnoj kineskoj oblasti Sinđang se nastavlja uprkos merama suzbijanja nasilja koje su kineske vlasti uvele pre šest meseci, navodi se u izveštaju vlade.

U izveštaju o šestomesečnom učinku vladinih mera u ovoj severozapadnoj kineskoj oblasti naseljenoj muslimanskim Ujgurima, navodi se da je razotkriveno 115 terorističkih bandi pre nego što su mogli da preduzmu neki nasilni akt ali broj smrtnih slučajeva od posledica nasilja ne opada.

Kineski mediji su javili da je ubijeno najmanje 175 ljudi poslednjih šest meseci, u poređenju sa 46 koliko je ubijeno u istom periodu prošle godine.

Peking je u maju proglasio jednogodišnju operaciju suzbijanja terorizma u tom regionu posle serije većih napada na civile za koje se smatraju odgovornim ekstremisti iz te oblasti.

U šestomesečnom izveštaju o toj kampanji objavljenom ove nedelje na zvaničnom vebsajtu vlade Sinđanga navodi se da je privedeno 334 osumnjičenih i da je pred sudom 294 slučajeva širenja promocionog
terorističkog materijala preko interneta.

Ujguri su turkofona manjina muslimanske veroispovesti koji tvrde da su
izloženi represiji većinskih Kineza i žele samostalnu državu. U više navrata optuženi su za terorističke napade.

U oblasti Sinđang godinama tinja međunacionalna napetost, a bila je poprište nemira 2009, kada je poginulo gotovo 200 ljudi.

XS
SM
MD
LG