Dostupni linkovi

EP kritikovao Pakistan zbog presuda za blasfemiju


Evropski parlamnt je na zasijedanju u Straznuru u četvrtak, 27.novembra, oštro kritikovao odluku pakistanskog suda izrečenu prošlog mjeseca, kojom je potvrđena smrtna presuda jednoj hrišćanskoj ženi zabog balsfemije, na koju je osuđena prije četri godine.

Vrhovni sud u Lahoreu je prošlog mjeseca odabacio žalbu Asije Bibi , majke četvoro djece, koja je 2010 osuđena zbog pogrdnih primjedbi izrečenih na račun proroka Muhameda.

Njen advokat je uložio šalbu Vrhovnom sudu.

U rezoluciji EP koja je podržana ogromnom većinom ppoziva se Vrhovnu sud Pakistana " da započne sa razmatranjem ovog slučaja i odmah i bez odlaganja primijeni vladavinu prava uz potpuno poštovanje ljudskih prava tokom izrivanja presude".

Evropski parlamenatrci su takođe izrazili zabrinutost zbog pakistanskog zakona o blasfemiji koji je otvoren za zloupotrebe i može utacti na sve vjernike u zemlji.Istovremeno su apelovali na Islamabad da revidira sadašnja zakonska rješenja.

Upravo je danas u Pakistanu bolivudska glumica, Veena Malik, osuđena na 26 godina zatvora zbog blasfemije.

Pakistanski antiteroristički sud glumici je izrekao oštru kaznu zbog toga što je glumila u jednoj dnevnoj emisiji na TV Geo, a koja se bazira na priči o braku kćerke i poslanika Muhameda.

XS
SM
MD
LG