Dostupni linkovi

Šešelj poručio da se neće dobrovoljno vratiti u Hag


Haški optuženik na privremenoj slobodi zbog bolesti, lider srpskih radikala Vojislav Šešelj izjavio je u četvrtak da se neće dobrovoljno vratiti u Hag.

Istakao je kako je "veoma ponosan" na deklaracije Hrvatskog sabora i Evropskog parlamenta (EP), jer su je inicirali hrvatski eurozastupnici.

Šešelj je na drugoj press konferenciji otkad je privremeno pušten na slobodu iz pritvora haaškog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, (ICTY) naglasio da deklaracija i rezolucija znače da je "razbio medijsku blokadu" koju mu je po povratku iz Haga "nametnula vlast srbijanskog premijera Aleksandra Vučića".

Šešelj je opovrgao da su mu prilikom puštanja na privremenu slobodu u ICTY-u bili predočeni bilo kakvi uslovi i naglasio kako "ništa nije potpisao" niti je s bilo s kim u ICTY-u razgovarao o uslovima kojih se mora pridržavati nakon izlaska iz pritvora.

Hrvatski sabor usvojio je u srijedu, a Evropski parlament u četvrtak odvojene rezolucije u kojima su osudili puštanje na privremenu slobodu haškog optuženika Vojislava Šešelja kao i njegovu ratnohuškačku retoriku po povratku u Srbiju te su pozvali srbijanske vlasti da se distanciraju od njegova djelovanja, a Haški sud da preispita odluku o puštanju Šešelja na slobodu zbog zdravstvenih razloga.

XS
SM
MD
LG