Dostupni linkovi

Novoizabrani ukrajinski parlament počeo prvu sjednicu


Novoizabrani parlament Ukrajine počeo je svoju prvu sjednicu 27. novembra.

Očekuje se da parlament glasati za premijera i predsjednika parlamenta na zasijednju u četvrtak 27. novembra.

Prozapadne stranke obezbijedile su pobjedu na izborima 26. oktobra, sa blokom na čijem je čelu predsjednik Petro Porošenko uz blok Narodni front premijera Arsenija Jacenjuka.

Pet prozapadnih stranaka koje su se saglasile da formiraju vladajuću koaliciju kontrolišu ukupno 288 mjesta u parlamentu koji broji 421 mjesto.

Međutim, razgovori među koalicionim partnerima o formiranju nove vlade su zaglavili.

Porošnko je, 25 novembra, obećao je da će prvi koraci ka formiranju nove vlade biti učinjeni ove sedmice.

SAD i druge zapadne vlade kritikovale su Kijev zbog toga što nije sastavio vladu nakon prijevremenih izbora i time ostavio na čekanje potrebne reforme povezane sa zapadnom pomoći za Ukrajunu.

Analitičari navode da je uzrok kašnjenja rivalstvo između Porošenko i Jacenjuka oko kontrole nad ključnim portfeljima.

U međuvremenu, visoki komandant NATO-a kaže da ruske snage i dalje operišu u istočnoj Ukrajini, pružajući okosnicu separatističkim snagama koje se bore protiv vlade u Kijevu.

Američki general Philip Breedlove, je 26. novembra, tokom posjete Kijevu, rekao da ruska "militarizacije" Krima u martu ove godine događaj koji znači da Moskva može uticati na gotovo cijelu regiju Crnog mora.

Rusija negira slanje trupa i opreme pobunjenicima, i optužuje Kijev za korištenja neselektivne sile protiv civila u istočnim dijlovima regiona Donjeck i Luganjsk.

XS
SM
MD
LG