Dostupni linkovi

Meron: Srbija da reguliše Šešelja


Predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Teodor Meron ocijenio je da se istupima Vojislava Šešelja nepotrebno pridaje prevelika pažnja.

Meron je rekao da ne može da se miješa u Šešeljeve javne istupe i da je Srbija, gdje se Šešelj nalazi, suverena zemlja i da to treba da reguliše.

"Mislim da mediji previše govore o Šešelju dajući mu publicitet koji ne zaslužuje", rekao je Meron novinarima u Sarajevu gdje se nalazi u posjeti.

Povodom rasprave o Šešelju u Evropskom parlamentu u Strazburu, a zatim i u SB UN, Meron je reako da može o tome da se raspravlja.

"Nema šta da se krije i veoma je dobro biti transparentan u svim stvarima. Ne smeta mi postavljanje bilo kakvih pitanja”, rekao je Meron.

Kako je naveo u cijelom slučaju postoje "brojni nesporazumi".

Raspravno vijeće Haškog suda odluku o privremenom puštanju Šešelja na slobodu donijelo isključivo na osnovu humanitarnih razloga, odnosno zbog njegove teške bolesti, a tužilac Tribunala se nije žalio pa odluka o privremenom oslobađanju nikada nije ni dospjela do prizivnog vijeća Tribunala.

Meron je dodao i da kao predsjednik suda ne može da se miješa u odluke Raspravnog vijeća niti u njegovu komunikaciju s Tužilaštvom koje je, kako je istakao, imalo i mogućnost i pravo uvida u svu medicinsku dokumentaciju koja je bila osnov za Šešeljevo privremeno oslobađanje.

XS
SM
MD
LG