Dostupni linkovi

Mogerini: Potrebna jedinstvena poruka EU o Palestini


Visoka predstavnica za spoljnu i bezdnosnu politku Evropske unije Federika Mogerini izjavila je danas da Unija treba da pošalje "jedinstvenu i snažnu poruku" o palestinskom pitanju.

Evropski parlament je počeo raspravu o jedinstvenom pristupu Evropske unije situaciji na Bliskom istoku pošto se sve više evropskih lidera i političara, nezadovoljnih zastojem u bliskoistočnim pregovorima, zalaže za jednostrano priznanje palestinske države.

Švedska vlada je 30. oktobra kao prva zapadna država u EU priznala palestinsku državnost, posle čega su poslanici u Velikoj Britaniji,
Španiji i Irskoj odborili neobavezujuće odluke o priznanju, a francuski poslanici bi o tome trebalo da raspravljaju u petak.

Izrealski premijer Benjamin Netanjahu rekao je juče da će odluke o priznanju samo ohrabriti Palestince da "zauzmu čvršhi stav", što će otežati postizanje mirnovnog sporazuma.

Nemačka, koja se smatra najbližim evropskim saveznikom Izraela u EU, predvodi protivljenje priznaju palestinske države pre nego što to učini Izrael.

XS
SM
MD
LG