Dostupni linkovi

Peter Galbraith: Puštanje Šešelja na slobodu je tragedija


Odluka Haškog suda da pusti na slobodu Vojislava Šešelja nije pravična nego tragična jer je Šešelj jedan od najvećih ratnih zločinaca rata u bivšoj Jugoslaviji, rekao je u srijedu u Zagrebu senator u američkoj saveznoj državi Vermontu Peter Galbraith, koji je u vrijeme Domovinskog rata bio američki veleposlanik u Hrvatskoj.

"Ljudi koji su bili silovani, mučeni i ubijani nisu dobili mogućnost da se vrate kući. Odluka Haškog suda nije pravedna prema žrtvama zločina", rekao je Galbraith u izjavi za novinare koji su ga primijetili u trenutku kad je izlazio iz zgrade hrvatske vlade na Markovom trgu.

"Kad vam se sudi i kad vas se osudi, onda služite kaznu, a u Šešeljevom slučaju to je trebalo biti do kraja njegovog života i da se dogodilo da umre u zatvoru - to bi bilo u redu", kazao je Galbraith u odgovoru na novinarska pitanja, dodavši da suđenje nije okončano i da pravda nije zadovoljena.

"To je doista tragedija, jer je Šešelj jedan od najvećih ratnih zločinaca rata u bivšoj Jugoslaviji, jedan od najzloćudnijih ljudi, u rangu s Ratkom Mladićem i Radovanom Karadžićem, koji su bili najgori od najgorih", ocijenio je Galbraith, koji je bio četverostruki haški svjedok (u procesima Miloševiću, Martiću, Prliću i ostalima i Gotovini, Čermaku i Markaču).

Na upit o tome po kojem je poslu došao u Banske dvore, Galbraith nije htio odgovoriti, ali je rekao da nije riječ "ni o čemu dramatičnom", da nije povezano sa stanjem u bivšoj Jugoslaviji ni sa Šešeljem, već je u pitanju samo "privatni posjet".

XS
SM
MD
LG