Dostupni linkovi

EP: Šešelj podriva regionalni mir


Glavne političke grupe u Evropskom parlamentu usaglasile su predlog rezolucije o lideru radikala Vojislavu Šešelju.

Rezolucija će se sutra naći na dnevnom redu plenarnog zasedanja u Strazburu, saopštio je hrvatski poslanik u EP Andrej Plenković.

"Parlament snažno osuđuje Šešeljevo ratno huškanje, podsticanje na mržnju, ohrabrivanje teritorijalnih pretenzija i pokušaje da se Srbija skrene sa evropskog puta", kaže se u prvoj tački predloga rezolucije.

Evropski parlament upozorava da su Šešeljeve provokativne izjave otvorile "ratne rane i da bi mogle da podriju napore na regionalnom pomirenju i napredak koji je postignut poslednjih godina".

Istovremeno, u predlogu rezolucije srpskim vlastima se zamera što nisu ni politički ni pravno reagovale na Šešeljevo ponašanje i od njih se zahteva da se ne samo oštro ograde od Šešeljevih izjava nego da istraže da li je njima prekršen neki član srpskog krivičnog zakona koji zabranjuju govor mržnje i diskriminaciju.

Evropski parlamentarci će sutra pozvati Haški tribunal da preispita uslove pod kojima je Šešelj privremeno pušten iz pritvora, ukazujući da takvo odstupanje od standarda šteti ciljevima Tribunala i podriva poverenje u međunarodnu pravdu.

U nacrt, koji je usaglašen danas popodne posle intenzivne debate među predstavnicima političkih frakcija, nije ušao zahtev evropskih liberala i zelenih da se od Srbije zatraži da otvori vojne arhive bivše SFRJ, kako bi se omogućilo utvrđivanje odgovornosti za zločine i utvrdila sudbina nestalih.

Hrvatski sabor je jednoglasno usvojio deklaraciju kojom je osudio puštanje iz haškog pritvora Vojislava Šešelja i od Suda zatražio da ga vrati u zatvor.

XS
SM
MD
LG