Dostupni linkovi

Erdogan: Bezobzirni pritisak SAD na Tursku


Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da su SAD bezobzirne u pritisku na Ankaru da pomogne u odbrani sirijskog grada Kobane.

Vašington vrši pritisak na Ankaru za korišćenje turske vazduhoplovne vojne baze Incirlik u regionu Adana, u južnoj Turskoj za američke avione u vazdušnim napadima na ekstremiste Islamske države.

"Želim da znate da smo protiv bezobrazluka, bezobzirnosti i beskrajnih zahteva Vašingtona" rekao je Erdogan.

"Zašto neko dolazi u ovaj region na 12.000 kilometara daleko", rekao je Erdogan tokom obraćanja grupi privrednika u Ankari.

Veze između SAD i Turske su pogoršane u poslednjih nekoliko meseci zbog nespremnosti turskih zvaničnika da se Turska vojno uključi u međunarodnu koaliciju protiv džihadista u Iraku i Siriji.

Američki potpredsednik Džo Bajden i predsednik Turske Erdogan su, bez vidnog uspeha, prošlog vikenda pokušali da pomire svoje stavove o borbi protiv Islamske države.

Turska je stava da ne treba pružiti vojnu pomoć Kurdima za odbranu grada Kobane koji je pod opsadom boraca Islamske države i do sada je dopustila da preko njene teritorije u Kobane stigne 150 kurdskih boraca iz Iraka, a da će opasnost od džihadista prestati - ne vazdušnim udarima, već zbacivanjem režima predsednika Bašara al Asada u Siriji.

XS
SM
MD
LG