Dostupni linkovi

NATO odbija zahtev Turske o zoni zabranjenog leta


NATO ne razmatra uspostavljanje zone zabrane letenja u severnoj Siriji, što Turska traži da bi se ublažili pritisci na njenim jugoistočnim granicama.

Iako Turska nije uputila formalni zahtev NATO za pomoć u uspostavljanju zone zabrane letenja, Ankara je u više navrata rekla da zemlje koje su voljne to da učine treba da uspostave bezbedne zone u Siriji, što bi omogućilo da se deo od 1,6 miliona sirijskih izbeglica vrati kućama.

"Zona zabrane letenja je poduhvat koji zahteva velike resurse", rekao je general-potpukovnik Džon Nikolson.

On je kazao da nedavni primer Libije najbolje pokazuje koliko posla NATO treba da obavi da bi mogao da izvede vazdušne operacije.

Planovi Ankare o uspotavljanju takozvanih "bezbednih zona" sa vazdušnom odbranom kao ključnom komponentom, do sada su nailazili na hladan prijem saveznika.

Vojni stručnjaci ističu da bi za to bio neophodan ili pristanak sirijske vlade ili stavljanje u upotrebu sirijskih naprednih sistema vazdušne odbrane, a takav potez bi mogao uvući zapadne sile još dublje u trogodišnji rat u Siriji i razgneviti saveznike sirijskog predsdnika Bašara Asada Rusiju i Iran.

XS
SM
MD
LG