Dostupni linkovi

Meron položio venac u logoru Čelebići


Predsednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Teodor Meron posetio je danas kasarnu Oružanih snaga BiH u Čelebićima, gde je tokom rata bio logor za Srbe, ističući da je došao da oda počast žrtvama okrutnih i užasnih dela počinjenih pre više od dve decenije.

"Tokom obilaska ovog sada naizgled mirnog kraja osjetio sam jeku patnji onih koji su nekad ovđe bili zatvoreni", rekao je Meron novinarima nakon što je zajedno sa porodicama srpskih žrtava položio venac na ovom stratištu.

On ističe da njegov boravak ovđe ima za cilj da naglasi važnost rada Haškog tribunala u sankcionisanju individualne krivične odgovornosti, čime se daje doprinos svetu u kome je vladavina prava od najveće važnosti.

Meron je izrazio nadu da će rad Haškog tribunala doprineti društvu u kojem će pobediti vladavina prava i u kojem se patnja stradalih u logoru Čelebići više nikada neće ponoviti.

On je ukazao na činjenicu da se kasarna u Čelebićima danas nalazi u sastavu Oružanih snaga BiH u čijem su sastavu pripadnici svih nacionalnosti.

U logoru Logor Čelebići je tokom 1992. Godine bilo zarobljeno oko 400 logoraša srpske nacionalnosti, od kojih je 16 ubijeno.

Haški sud za zločine počinjene u ovom logoru osudio je Zdravka Mucića, Hazima Delića i Esada Landžu.

Predsednik MKSJ tokom dana obići će i hrvatsko stratište Uzdol, a sutra Sarajevo.

XS
SM
MD
LG