Dostupni linkovi

Juncker predstavlja investicijski plan


Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker predstavit će danas u Evropskom parlamentu investicijski plan koji bi s postojećih 21 milijardu eura mogao u sljedeće tri godine privući 315 milijardi eura investicija u strateške projekte te u mala i srednja preduzeća.

Komisija polazi od toga da u EU ima dovoljno likvidnih sredstava, ali je problem što se ta sredstava ne koriste u produktivne svrhe.

Po pojedinostima plana, koji su procurili u javnost, investicijski plan je skup mjera koje bi u sljedeće tri godine trebale osigurati ulaganja od najmanje 315 milijardi eura. Plan počiva na tri uporišne tačke: mobiliziranje sredstava za investicije bez povećanja javnih dugova; usmjeravanje ulaganja na projekte u ključnim područjima poput infrastrukture, obrazovanja, istraživanja i inovacija; uklanjanje barijera za investicije u pojedinim sektorima.

Komisija će predložiti uspostavu novog Evropskog fonda za strateške investicije unutar Evropske investicijske banke. Taj fond će raspolagati s 21 milijardom početnog kapitala, od čega 16 milijardi eura jamstava prenamjenom unutar postojećeg proračuna EU-a, a 5 milijarda će angažirati EIB.

Taj početni kapital od 16 milijardi trebao bi privući 240 milijardi za strateške investicije, poput ulaganja u širokopojasnu mrežu, energetsku i prometnu infrastrukturu, u obrazovanje, istraživanje i inovacije te u obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost. Pet milijardi sredstava od EIB-a trebalo bi privući 75 milijardi za mala i srednja preduzeća ispod 250 zaposlenih te za preduzeća koja zapošljavaju između 250 i 3.000 ljudi.

Očekuje se da će Komisija pri predstavljanju investicijskog plana dati obrise investicijske situacije u svakoj od zemalja članica, prenosi Hina.

XS
SM
MD
LG