Dostupni linkovi

Dan državnosti Bosne i Hercegovine


Danas je Dan državnosti Bosne i Hercegovine, podsjetnik na svijetle stranice antifašističke historije ove države. Na današnji dan 1943. godine predstavnici građana ove zemlje rekli su da žele živjeti zajedno.

Ovaj praznik obilježava se u Federaciji BiH, ali ne i u drugom bh. entitetu Republici Srpskoj koja slavi 21. novembar - datum parafiranja Dejtonskog sporazuma.

U Dejtonu je utvrđeno da u BiH važe svi praznici koji su do tada obilježavani, dok ne bude drukčije propisano. I zato je danas praznik na 100 posto teritorije Bosne i Hercegovine.

Na prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH (ZAVNOBiH) 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu BiH je definisana kao jedinstvena država u kojoj će svi narodi imati ista prava. Tog dana postavljeni su temelji moderne države Bosne i Hercegovine. Niz je manifestacija kojima se obilježava ovaj historijski događaj.

Na prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH (ZAVNOBiH) 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu postavljeni su temelji moderne države Bosne i Hercegovine - donesena je odluka o konstituisanju Bosne i Hercegovine kao ravnopravne federalne jedinice u Demokratskoj Federativnoj Jugoslaviji. Odluku je potvrdilo i izglasalo 247 vijećnika ZAVNOBIH-a, svih bh. naroda.

Najvažniji zaključak sa ovog zasjedanja bio je da je Bosna i Hercegovina definisana kao jedinstvena država u kojoj će svi narodi imati ista prava.

XS
SM
MD
LG