Dostupni linkovi

Hrvatska će u Savetu bezbednosti izneti stav o Šešelju


Hrvatska će na sednici Saveta bezbednosti UN o radu Haškog tribunala, sredinom decembra, izneti svoju poziciju o Šešeljevim javnim istupima, izjavio Josipović.

On je rekao da će Hrvatska od Saveta bezbednosti "zatražiti da u okviru svojih nadležnosti preduzme mere koje ima", prenosi Hina.

Upitan o stavovima zvaničnika Srbije da lider radikala i privremeno oslobođeni haški optuženik nije važan politički faktor, Josipović je odgovorio da Šešelj lično možda i nije prevelik politički faktor "s obzirom na stanje i bolest", ali da je problem njegova ideologija koja je, kako je ocenio, "duh iz boce" koji plaši sve koji znaju šta se dogodilo 1990-tih.

"Mislim da je zajednički zadatak svih, uključujući EU i Srbiju, da taj duh vrati u bocu da više nikad ne zaleluja ovim prostorima", rekao je Josipović.

Upitan za komentar izjave potpredsednika vlade i ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića da Hrvatska ne može da deli lekcije Srbiji vezano za slučaj Šešelj, Josipović je odgovorio kako je Dačiću poznato kakva je Šešeljeva ideologija kao i to koji su kriterijimi za ulazak Srbije u Europsku uniju.

"Prema tome, mora biti svestan da će, kao što smo i mi ispunili uslove, koji nisu samo usklađivanje s tehničkim normama, nego su i određeni standardi demokratije, i Srbija morati da ispuni te uslove", poručio je Josipović, navodi Hina.

XS
SM
MD
LG