Dostupni linkovi

Tužilaštvo Srbije: Još se radi na predmetu „Mediji i govor mržnje”


Tužilaštvo za ratne zločine demantovalo je navode poslanika Milovana Drecuna da se u predmetu „Mediji i govor mržnje” odustalo od prikupljanja podataka i dokaza i da je iz tog razloga, navodno, stavljen ad akta. U tom predmetu Tužilaštvo je Milovana Drecuna označilo kao jednog od osumnjičenih.

U saopštenju Tužilaštva navodi se da, nazivajući taj predmet „čistom glupošću”, Drecun previđa činjenicu da je predistražni postupak u toku i da postoje indicije da je podsticanje i pozivanje na ratne zločine direktno podstaklo na ubistvo najmanje dvoje ljudi.

Tužilaštvo je do sada ustanovilo da je učinjeno krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti koje je u međuvremenu u odnosu na događaje uz ratnih devedesetih godina zastarelo i da se zbog toga on ne može krivično goniti, a da se i dalje u predistražnom postupku utvrđuje odgovornost za pozivanje i podsticanje na izvršenje ratnih zločina protiv civilnog stanovništva, navodi se u saopštenju.

Poslednjih nedelja Tužilaštvo za ratne zločine je na meti pretnji koje su kulminirale SMS porukama upućenim zameniku tužioca Brunu Vekariću u kojima se njemu i članovima njegove porodice preti ubistvom. Nadležni još uvek istražuju ko i odakle upućuje pretnje.

XS
SM
MD
LG