Dostupni linkovi

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije: Pretnje neće sprečiti naš rad


Tužilaštvo za ratne zločine ponovo je izrazilo zabrinutost zbog teških optužbi za navodnu veleizdaju tužioca Vladimira Vukčevića i pretnji smrću upućenih zameniku tužioca Brunu Vekariću i njegovoj porodici.

Zameniku tužioca za ratne zločine Brunu Vekariću prvo su stigle preteće poruke na adresu Tužilaštva, a potom i sms poruke u kojima se preti i njegovoj porodici.

Agencije prenose da je u današanjem izdanju jednih novina objavljeno da je tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević odavao detalje iz predmeta predstavnicima ambasade SAD u Beogradu.

"Kampanja koju protiv Tužilaštva za ratne zločine vodi narodni poslanik i predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije Milovan Drecun stvorila je atmosferu linča sa ciljem da se konačno onemogući rad Tužilaštva u istraživanju najtežih predmeta masovnih ratnih zločina kao što su Štrpci, Istok, Srebrenica, Naser Orić, Mediji", navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Narodni poslanik Milovan Drecun (SNS) u četvrtak je postupanje u predmetu „Štrpci“ doveo u vezu sa legitimitetom izbora Vekarića na mesto zamenika tužioca. Ministarstvo je u odgovoru navelo da je Državno veće tužilaca izabralo Vekarića da trajno obavlja funkciju zamenika tužioca za ratne zločine, na osnovu Zakona o javnom tužilaštvu. Vekarić je izjavio i da su Drecunove optužbe povezane sa predmetom „mediji”, u kome je Drecun jedan od osumnjičenih.

Drecun je za beogradske medije izjavio da ne zna od koga Vekarić dobija pretnje. “Ali od mene sigurno ne. Postavio sam poslaničko pitanje o nezakonitom izboru Vekarića za zamenika. To nema nikakve veze sa predmetom „mediji”. Međutim, on time pokušava da me zastraši”, prenosi Drecunove reči Blic.

Kako je navedeno u saopštenju Tužilaštva, u saradnji sa nadležnim državnim organima utvrduje se odakle dolaze preteće poruke.

XS
SM
MD
LG