Dostupni linkovi

Jacenjuk će ostati premijer, vlada treba da se menja


Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk zadržaće svoje mesto ali vlada treba da bude "kompletno obnovljena", rekao je danas ukrajinski predsednik Petro Porošenko u obraćanju naciji.

"Novi sazivi Skupštine održaće prvu sednicu iduće nedelje. Odmah ću podneti kandidaturu premijera. Imajući u vidu jedinstvo demokratskih snaga, verujem da će koalicija podržati moj predlog da imenujem Arsenija Jacenjuka", rekao je predsednik.

"Međutim, vlada treba da bude kompletno obnovljena", dodao je, ali nije dao konkretne predloge.

Pet prozapadnih partija izabranih na prevremenim izborima 26. oktobra danas su potpisale koalicioni sporazum. Prva sednica novog Parlamenta zakazana je za 27. novembar.

"Reforme treba da počnu odmah", rekao je Porošenko u govoru povodom godišnjice Majdana, proevropskog protestnog pokreta koji je doveo do pada proruskih vlasti Viktora Janukoviča u februaru posle krvavih sukoba u centru Kijeva.

"Treba da postignemo evropske standarde da bi mogli 2020. da tražimo pridruženje Evropskoj uniji", rekao je Porošenko.

U koalicionom sporazumu objavljenom danas takođe se ističe kao prioritet pridruživanje Ukrajine NATO. Parlament se obavezuje da će do kraja godine izmeniti zakone da bi ukinuo status Ukrajine kao nesvrstane zemlje, i pokrenuo politiku sa ciljem pridruživanja NATO, navodi se u tekstu koalicionog sporazuma koji je objavila jedna od pet partija članica nove koalicije.

XS
SM
MD
LG