Dostupni linkovi

Savet za kulturu protiv bijenalnog Oktobarskog salona


Nacionalni savet za kulturu ocenio je danas da je promena najvažnije smotre savremene umetnosti u regionu, Oktobarskog salona, iz godišnje u bijenalnu manifestaciju, veoma štetno za kulturu Srbije.

"Oktobarski salon treba da ostane godišnja i pre svega međunarodna izložba, mesto gde se iskustva i poetike srpskih umetnika ukrštaju sa delima inostranih stvaralaca", navodi se u saopštenju posle sednice Nacionalnog saveta za kulturu održane 19. novembra.

Savet je ukazao na, kako se navodi, zabrinjavajući trend promene strukture manifestacija i ustanova iz oblasti kulture na nacionalnom i lokalnom nivou, koji se dešavaju bez odgovarajućeg učešća stručne javnosti.

Na sednici je razmatrana i muzejska delatnost u Srbiji, a Savet za kulturu ocenio je da ta oblast treba da bude uređena posebnim zakonom i da će osnov za njegovo donošenje biti zakon o kulturi koji bi uskoro trebalo da bude usvojen u Skupštini Srbije.

Članovi tog tela kritikovali su primenu Zakona o javnim nabavkama u muzejskoj delatnosti, kao i u kulturi uopšte, jer je njime onemogućena obnova zbirki i kulturnih dobara.

XS
SM
MD
LG