Dostupni linkovi

Jazdgerdi: Puno angažovanje SAD na Balkanu


Novi direktor Kancelarije za južnu i centralnu Evropu u Stejt Departmentu Tomas Jazdgerdi rekao je da su SAD u potpunosti angažovane na Balkanu, I da Vašington podržava budućnost celog regiona u okviru evroatlantske zajednice.

Jazdgerdi je u razgovoru za Glas Amerike istakao Sjedinjene Države smatraju se partnerom, kako je rekao Jazdgerdi, "u tom pogledu na primer, pružanjem pomoći u održavanju dijaloga Kosova i Srbije, davanjem podrške Crnoj Gori da uradi stvari koje su potrebne da bi se pridružila NATO, podsticanjem Grčke i Makedonije da reše spor oko imena, pomaganjem Bosni da postane funkcionalnija u odnosu na sve ostalo što izgleda malo lakše".

Jazdgerdi je rekao da SAD nisu protiv toga da zemlje održavaju odnose sa Rusijom i dodao da pojedine, kao Srbija, imaju istorijske i kulturne veze sa Rusijom.

"Ali, ako želite da se pridružite evropskom klubu, što mislim da sve zemlje u regionu žele, onda moraju da donesu odgovarajuće zaključke i usklade svoju spoljnu politiku sa onom koju zastupa Evropska unija", zaključio je Jazdgerdi.

XS
SM
MD
LG