Dostupni linkovi

Raspušten japanski parlament


Japanski premijer Šinzo Abe raspustio je danas parlament, uoči prevremenih parlamentarnih izbora zakazanih za 14. decembar.

“Parlament je raspušten u skladu s članom sedam japanskog Ustava", rekao je Abe na vanrednoj sednici skupštine.

Japanski premijer je rekao da će odložiti do 2017. podizanje poreza na promet planiran za iduću godinu pošto je zemlja ušla u recesiju posle povećanja tog poreza u aprilu.

Abe je izabran pre dve godine sa ambicioznim planom da oživi privredu, ali se suočio sa teškoćama u njegovom ostvarivanju. Iako je njegova popularnost opala, analitičari ocenjuju da će pobediti na predstojećim izborima.

Abeova Liberalno demokratska stranka već ima većinu u donjem domu parlamenta i prema navodima analitičara Abe se nada da će na novim izborima učvrstiti vlast pošto su opozicione stranke slabe i u rasulu.

Porast poreza na promet u Japanu odredila je prethodna vlada 2012. da suzbije ogroman javni dug zemlje, najveći među razvijenim državama.

Prvo podizanje ovog poreza sa pet na osam odsto bilo je u aprilu.

Abeova vlada nadala se da će taj porast povećati državne prihode ali umesto toga Japanci su smanjili potrošnju.

Porast poreza na promet, doveo do pada ulaganja u nekretnine i firme.

Japan je u trećem kvartalu zabeležio pad privredne aktivnosti od 0,4 odsto u odnosu na prethodni kvartal koji je takođe imao pad od 1,9 odsto.

Drugo povećanje ovog poreza bilo je planirano za oktobar 2015. ali sad će biti odloženo najmanje 18 meseci.

Odlaganje planiranog daljeg povećanja poreza usporiće Japan u konsolidaciji javnih finansija ali Abe je rekao da je rizik za privredu veća pretnja.

XS
SM
MD
LG