Dostupni linkovi

Slovenski Ustavni sud odlučuje o Janšinu mandatu


Slovenski Ustavni sud objavit će presudu o žalbi bivšeg premijera Janeza Janše na odluku parlamenta kojom mu je oduzet zastupnički mandat.

Janša od sredine lipnja izdržava dvogodišnju zatvorsku temeljem pravomoćne osude zbog korupcije u slučaju Patria, a za zastupnika u parlamentu izabran je u izbornoj jedinici Grosuplje kod Ljubljane.

Parlament je Janši prije dva mjeseca mandat oduzeo u skladu sa zakonom o zastupnicima po kojemu mandat prestaje ako je zastupnik osuđen na više od šest mjeseci zatvora.

Janša se na odluku žalio Ustavnom sudu tvrdeći da se time krši ustavno zajamčeno aktivno i pasivno biračko pravo, te da se odredba zakona o zastupnicima o oduzimanju mandata ne može primijeniti u Janšinu slučaju jer se on za parlament kandidirao kao već osuđena osoba u zatvoru, dok se mandat temeljem zakona o zastupnicima oduzima samo onima kojima teče mandat u vrijeme osuđivanja.

Žalbu na Ustavni sud uložilo je i više Janšinih birača iz izborne jedinice Grosuplje koji tvrde da im je prekršeno ustavom zajamčeno pravo da biraju koga žele.

Slovenski parlament umjesto predviđenih 90 trenutačno ima 89 zastupnika jer Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS) odbija imenovati zamjenskog člana u parlamentu, smatrajući da je brisanje mandata Janši bilo protuzakonito.

XS
SM
MD
LG