Dostupni linkovi

Hrvatska: Nova hapšenja u Zagrebu zbog korupcije


Suradnik nedavno uhićenog zagrebačkog pročelnika Ivice Lovrića, Nenad Kovačević, priveden je zbog sumnje da je s dvojicom također pritvorenih MUP-ovih stručnjaka za zaštitu od požara, Božom Ljubičićem i Davorom Jurićem, ali i još dvojicom osumnjičenika, tražio mito od vlasnika zgrade koju je Grad trebao unajmiti za potrebe dječjeg vrtića, javlja HRT.

U USKOK-u koji je protiv petorice osumnjičenih pokrenuo istragu, a protiv četvorice zatražio istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanje nedjela, sumnjaju da bi vlasnik zgrade, tijekom pet godina na koliko je trebao potpisati ugovor s gradom, morao platiti više od 100 tisuća eura mita.

Neslužbeno se doznaje da je upravo vlasnik zgrade cijeli slučaj prijavio USKOK-u koji je osumnjičenike više mjeseci nadzirao i pratio te ih u konačnici osumnjičio za primanje mita, trgovanje utjecajem te pomaganje u tom nedjelu.

Iz službenog priopćenja, u kojem se ne navode imena osumnjičenih već samo njihove funkcije, proizlazi da je Kovačević kao viši stručni suradnik za pripremu i obradu dokumentacije u Uredu za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba tijekom 2013. i 2014. vlasniku zgrade ponudio da će mu osigurati sklapanje ugovora o petogodišnjem unajmljivanju zgrade za potrebe dječjeg vrtića, s time da će dogovorena cijena najma iznositi osam eura po metru četvornome te još dva eura po metru četvornom pripadajućeg zemljišta. No, uvjet je navodno bio da euro po 'kvadratu' zemljišta, odnosno 1.750 eura mjesečno, plaća njemu i "drugim zasada nepoznatim službenim osobama Grada Zagreba".
Osim toga vlasnik je za prvu godinu trajanja ugovora navodno trebao plati 20.000 eura unaprijed.

XS
SM
MD
LG