Dostupni linkovi

Ambasadorka SAD novu vladu Kosova očekuje naredne nedelje


Američka ambasadorka u Prištini Trejsi En Džejkobson izrazila je u četvrtak očekivanje da će Kosovo novu vladu dobiti već naredne nedelje, ali da ne ne zna ko će biti premijer i predsednik parlamenta.

"Verujem da oblik i izgled nove vlade nije još 100 odsto određen i treba da sačekamo i vidimo kako će se razvijati stvari narednih dana", rekla je Džejkobson u intervjuu za "Glas Amerike" na albanskom jeziku, dan nakon što su Demokratska partija Kosova (DPK) i Demokratski savez Kosova (DSK) postigli sporazum o formiranju koalicione vlade.

Ona je dodala da se nje, kao ambasadorke SAD, to i ne tiče.

"Naš interes je da proces ide napred i da naredne nedelje, nadam se, bude konstituisana skupština i formirana funkcionalna vlada", rekla je Džejkobson.

Za postignuti sporazuma DPK i DSK ona je rekla da se to tiče kosovskih političara, a ne američke ambasade ili međunarodne zajednice.

Prema njenim rečima, uloga američke ambasade samo je u tome da se proces sprovede u skladu sa zakonima i ustavom, a ne da navija za neku stranku ili političara.

Džejkobson je pohvalila ulogu kosovske predsednice Atifete Jahjage u organizovanju dijaloga između DPK i DSK i rekla da je zbog toga prihvatila poziv da bude posmatrač tokom sastanka lidera te dve stranke Hašima Tačija i Ise Mustafe.

XS
SM
MD
LG