Dostupni linkovi

Hahn: Srbija na dobrom putu


Komesar EU za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn uvjeren je da će Srbija narednih nedjelja ili mjeseci otvoriti neko poglavlje u pregovorima.

On je to izjavio nakon razgovora s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem navodeći da je praksa da se najprije otvore poglavlja 23 i 24 koja se tiču vladavine prava, pravosuđa i osnovnih prava.

Premijer Vučić izjavio je da od komesara EU za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahna nije tražio i nije molio da Evropska unija omogući otvaranje pregovora sa Srbijom prije kraja ove godine ili prije bilo kojeg datuma.

"Za nas je suština da Srbija nastavi da radi svoj posao, a na EU je da proceni kada smo te uslove ispunili, kada ćemo da otvorimo poglavlja 32, 35, 23 i 24", kazao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Hanom u Vladi Srbije.

Uoči posjeta Hahn je izjavio je da Srbija treba da ispoštuje obavezu i uvede sankcije Rusiji, jer se na to pravno obavezala u okviru pristupnih pregovora.

" To je veoma važno i očekujemo od Beograda da ispoštuje ovu obavezu", izjavio jeHahn za "Večernje novosti" od četvrtka.

Nakon Srbije, Hahn će posjetiti Crnu Goru 21.novembra.

XS
SM
MD
LG