Dostupni linkovi

UN pozvao članice da uskrate finansiranje IS


Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija pozvao je članice UN da Islamskoj državi i drugim ekstremističkim organizacijama uskrate izvore finansiranja.

SB UN smatra da će se to postići prekidom trgovine nafte, odbijanjem isplata za otmice i pooštravanjem bezbednosnih provera.

Savet bezbednosti je izdao saopštenje posle novog izveštaja UN u kojem se procenjuje da Islamska država dnevno od prodaje sirove nafte dobija između 846.000 i 1.645 miliona dolara, kao i da je u proteklih godinu dana od otkupnina za otmice dobila između 35 i 45 miliona dolara.

Taj izveštaj preporučuje uvođenje novih sankcija, ali i upozorava da su same sankcije nedovoljne za suprotstavljenje pretnji od terorizma.

Članice Saveta bezbednosti su u otvorenoj raspravi upozorile da je novi talas boraca mlađi, raznovrsniji i veštiji u korišćenju društvenih medija u privlačenju više od 15.000 ljudi iz više od 80 zemalja. Australijski ambasador Geri Kvilan rekao je da značajn broj njih ima evropske pasoše.

Ambasadori su naglasili da se mora više uraditi u borbi protiv terorističkoe retorike i promeniti ekonomske, kao i druge okolnosti zbog kojih je ta retorika privlačna.

"Posmatranje tih izazova isključivo kroz ekstremistička sočiva je pokazalo svoja ograničenja", rekao je na sastanku generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

XS
SM
MD
LG