Dostupni linkovi

Makedonija: Ministru 10 godina zatvora


Bivši ministar unutrašnjih poslova Makedonije Ljubo Boškoski osuđen je na deset godina i šest meseci zatvora. On je pred Krivičnim sudom u Skoplju proglašen krivim za pomaganje u izvršenju dvostrukog ubistva u Skoplju 2001. godine.

Kako prenose mediji u Skoplju Krivični sud je danas, po ponovljenom postupku u slučaju "Rover" a nakon što je Apelacioni sud poništio prethodno donetu presudu u kojoj je Boškoski bio osuđen na 12 godina zatvora, doneo i presude doživotnog zatvora i za trojicu srpskih državljana koji su prvoosumnjičeni za izvršenje ubistva, a kojima se sudilo u odsustvu.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Makedonije Ljube Boškoski već izdržava kaznu zatvora od pet godina na koju je osuđen u slučaju "Kampanja" zbog nelegalnog finansiranja izborne kampanje a presudu koju su njegovi advokati nazvali "političkom" saslušao je okrenutih leđa sudiji.

Marjan Tuševski i Kire Janev ubijeni su u Skoplju 2001. godine posle izlaska iz kafića "3U" u naselju Kapištec. Tuševski je pogođen sa 11 metaka a napadači su posle toga pucali i na Kiru Janeva koji je pokušao da pobegne.

Zaštićeni svedok F.F. i još neki svedoci u daljem toku istrage i suđenja koje je trajalo više od 12 godina, posvedočili su da je tadašnji ministar znao za naručivanje ubistva.

XS
SM
MD
LG