Dostupni linkovi

Bandić izlazi iz pritvora, platio 2 miliona evra kaucije


Vanraspravno veće zagrebačkog Županijskog suda pušta zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića na slobodu nakon što je uplatio kauciju od 15 miliona kuna (2 miliona evra) u gotovini i pred istražnim sudijom obećao da neće uticati na svedoke i obavljati svoju dužnost pa predvečer izlazi iz zatvora u Remetincu.

S njim će na slobodu izaći i ostali osumnjičeni, osim vlasnika firme "Bramgrad projekt" Branka Mihaljevića koji jedini umesto gotovine želi da založi nekretnine vredne više od sedam miliona kuna. Mihaljević će stoga ostati u istražnom zatvoru, a na slobodu će moći tek kada dokaže da je uknjižio založno pravo na nekretnine, a odluka o tome, nakon žalbenog roka, postane pravomoćna.

Do sada je najveća prihvaćena kaucija bila u slučaju bivšeg premijera Ive Sanadera čiji su prijatelji u nekretninama založili 12,4 miliona kuna.

Istragom u slučaju "Agram" je obuhvaćeno 16 osoba, uglavnom vodeći
ljudi Gradske uprave, Zagrebačkog holdinga i još dve firme.

Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala pokrenula je istragu zbog sumnje u više koruptivnih krivičnih dela u kojima je Bandić naveden kao veza među ostalima osumnjičenim.

Ukupna šteta za grad i državni budžet procenjena je na oko 20 miliona kuna (2,7 miliona evra).

Bandić je na čelu Zagreba od pre 12 godina.

XS
SM
MD
LG