Dostupni linkovi

Euleks: Zaslužujemo poverenje ljudi na Kosovu


Euleks ozbiljno shvata optužbe iznete u medijima na račun pojedinih pripadnika misije i oni se u celosti ispituju, naveo je danas šef misije EU Gabrijele Meuči u
tekstu dostavljenom prištinskim medijima.

"Smatram da narod Kosova zaslužuje da zna koje je radnje Euleks već preduzeo u vezi sa skorijim navodima protiv nekih od njegovih pripadnika. Nismo ignorisali navode. Navodi su objavljeni u medijima i u celosti se ispituju. Imamo politiku nulte tolerancije prema korupciji i potvrđujem svoju ličnu posvećenost doslednoj primeni te politike", navodi se u tekstu.

Takođe se dodaje da je nakon dobijanja informacija o mogućoj korupciji, misija odlučna da se rasvetle ti navodi, te da je pre više meseci obrazovana mešovita radna grupa Euleksa i kosovskih vlasti koja treba da sprovode istragu.

"Dakle, u toku je pravosudna istraga tih navoda. EU je pristala da delimično ukine imunitet jednog lica kako bi se omogućio nastavak ove istrage. Ovo svedoči o ozbiljnosti sa kojom se stvar rešava. Ovaj proces delimičnog ukidanja imuniteta pokrenut je ovog leta i završen je pre nego što su navodi objavljeni", napisao je Meuči.

Delimično je ukinut imunitet predsedniku Skupštine sudija Euleksa
Italijanu Frančesku Fljoriju, koji više nije deo misije Euleksa.

Meuči je naveo da kada istraga bude završena, Euleks neće izbeći svoju odgovornost da primeni svaku pravosudnu radnju koja bude smatrana prikladnom i neophodnom na osnovu te istrage.

"Sve što očekujemo od drugih, primenjujemo i na sebe", rekao je šef Euleksa.

Optužbe je u javnost iznela tužiteljka Euleksa Marija Bamije.

XS
SM
MD
LG