Dostupni linkovi

Ombudsman EU pokrenuo posebnu istragu o korupciji u Euleksu


Ombudsman EU Emili O’Rejli pokrenula je sopstvenu istragu o optužbama za korupciju u Euleksa, zbog sumnji da istraga Evropske službe za spoljne poslove nije valjana.

Ukazujući na izveštaje koje su o korupciji u EU misiji vladavine prava na Kosovu objavili mediji i koje je obelodanila tužiteljka Euleksa Marija Bamije, javna poverenica EU je saopštila da "postoje sumnje u to da li Evropska služba za spoljne poslove (EEAS), odnosno Euleks, na pravi način, valjano istražuju navode o teškim narušavanjima pravila, na koje je ukazala tužiteljka Euleksa (Bamije)".

O’Rejli je o tome pismeno izvestila zvaničnika EEAS za Euleks Patrika Čajldu, objavljeno je danas na briselskom portalu Euobserver.

Ombudsmanka EU je u poruci Čajldu predočila da je, u vezi z istragom pokrenutom unutar Euleksa još u decembru 2013, "EEAS/Euleks uporno odbijao da dostavi bilo kakvu informaciju o tačnim ciljevima i opsegu
te istrage, kao i o tome šta je utvrđeno".

Tužiteljka Bamije koja je sada "privremeno smenjena s dužnosti" u Euleksu, izjavila je da je tvrdnja o internoj istrazi od decembra 2013. "čista laž" i dosije od 40 strana o toj aferi je još u septembru dostavila i službi ombudsmana EU, kao i Uredu EU za suzbijanje pronevera OLAF.

O’Rejli je dodala da je mandat koji je visoka predstavnica EU Federika Mogerini dala za "nezavisnu istragu" francuskom pravniku Žan-Pol Žakeu, toliko ograničen da ona, u svojstvu ombudsmana EU, smatra da je nužno da sama utvrdi nalaze o teškim optužbama za korupciju i kršenje pravila u Euleksu.


XS
SM
MD
LG