Dostupni linkovi

Lider Kurda optužuje Zapad


Predsednik iračkog Kurdistana Masud Barzani optužio je danas zapadne države da nisu obezbedile dovoljno teškog naoružanja koje bu pomoglo snagama "pešmerga" da zadaju "odlučujući udarac" militantima iz "Islamske države".

"Želimo da zahvalimo članovima koalicije za borbu protiv `Islamske države` na podršci koju su pružili, ali to što smo dobili do sada nije na potrebnom nivou. Neophodni su nam sistemi teškog naoružanja, posebno u kvalitetu i kvantitetu. Na primer, da bismo vodili odlučan rat protiv`Islamske države` potrebni su nam oklopni transporteri, helikopteri, artiljerija, a mi to nismo dobili", naglasio je Barzani.

Francuska je saopštila da je poslala mitraljeze i municiju i obećala "sofisticirano naoružanje". Oko 200 pripadnika specijalnih francuskih snaga na terenu obučavaju iračke Kurde.

Nemačka je najavila naoružanje za 4.000 kurdskih boraca, uključujući mitraljeze, bombe, protivtenkovske sisteme i oklopna vozila. Britanija navodi da će poslati protivtenkovsko oružje, dvoglede za noćno osmatranje, radare i pancire.

Međutim, Barzani ističe da obećanja nisu dovoljna.

Koalicija predvođena SAD započela je ranije udare iz vazduha na položaje "Islamske države" u Iraku i Siriji.

XS
SM
MD
LG