Dostupni linkovi

Moskva predlaže dijalog Kijeva i separatista


Moskva je pozvala na uspostavljanje stabilnog dijaloga između Kijeva i proruskih separatista na istoku, kao prvi korak u rješavanju ukrajinske krize.

"Kao prvi korak, pozivamo na uspostavljanje stabilnih kontakata između Kijeva i predstavnika Donbasa, s ciljem da se postignu uzajamno prihvatljivi dogovori", rekao je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On je dodao da Zapad treba da "stimuliše taj proces i prekine slijepo pružanje podrške onome što rade vlasti u Kijevu, koje su naklonjene ratu, kao i da obustavi praksu zatvaranja očiju pred užasnim kršenjima ljudskih prava, otvorenim kriminalnim aktivnostima i vojnim zločinima", prenio je ruski informativni portal "Sputnjik".

Lavrov je u ruskom parlamentu rekao da nema alternative saradnji Moskve i EU i da Rusija nije kriva za narušavanje odnosa sa Briselom zbog ukrajinske krize.

"Sadašnji negativni trend u globalnim odnosima nije naš izbor. Ne postoji realna alternativa uzajamno korisnoj i ravnopravnoj saradnji između Rusije i EU, previše stvari nas vezuje", rekao je Lavrov, a prenosi Rojters.

XS
SM
MD
LG