Dostupni linkovi

Husein: Potkopati ideologiju IS


Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Zeid Raad al Husein pozvao na kampanju muslimana da se potkopa ideologija terorističke grupe Islamska država.

Huein je rekao da bi u krajnjoj liniji to možda donelo više učinka od vazdušnih napada.

Husein je danas na sednici Saveta bezbednosti UN rekao da pozivajući na stvaranje kalifata (Islamske države), ta grupa zloupotrebljava težnje koje imaju mnogi muslimani u svetu.

On je međutim istakao da su mnogi muslimani protiv te terorističke grupe zbog zločina koje je počinila namećući svoju ideologiju, koja je u mnogome dovela do genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina.

Husein, koji je član jordanske kraljevske porodice, zatražio je od Saveta bezbednosti da podrži napore da se uništi "ideologija nasilja i smrti Islamske države, a u korist prava svih Iračana".

On je takođe pozvao iračku vladu da se pridruži Međunarodnom krivičnom sudu kako bi liderima Islamske države moglo da bude suđeno.

Podsekretar UN za humanitarne poslove Valeri Amos rekla je na Savetu bezbednosti da se humanitarni uslovi u Iraku nastavljaju da pogoršavaju sa 5,2 miliona kojima je potrebna pomoć i uz dva miliona raseljenih, od kojih je njih 200.000 to postalo u poslednjih deset sedmica.

XS
SM
MD
LG