Dostupni linkovi

BiH: Ispitivanje osumnjičenih za zločin u području Prijedora


Nakon hapšenja u policijskoj akciji provedenoj u ponedjeljak po nalogu Tužiteljstva BiH, danas je u ovom tužiteljstvu u toku saslušanje 12 osoba, osumnjičenih za ratne zločine počinjene 1992. godine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području općine Prijedor.

U ovom predmetu, koji spada u kategoriju najsloženijih slučajeva u sklopu Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, osumnjičeni su Dušan Milunić, Radomir Stojnić, Radovan Četić, Zoran Stojnić, Željko Grbić, Ilija Zorić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Rade Grujčić, Uroš Grujčić, Rajko Grbić i Rajko Gnjatović.

Tužiteljstvo BiH je u ponedjeljak saopćilo da su osumnjičeni pod istragom, odnosno sumnjom da su od 23. do 28. jula 1992. godine svjesno sudjelovali u udruženom zločinačkom poduhvatu, a u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije usmjerenog protiv bošnjačkog stanovništva sela Zecovi, općina Prijedor i to u svojstvu zapovjednika i pripadnika VRS-a i policije te dužnosnika Kriznog štaba.

Osumnjičeni se terete za ubistva, mučenja, silovanja i druge torture, kao i pljačku i uništavanje imovine Bošnjaka u selu Zecovi, kao krivična djela koja su učinjena u okviru djela progona stanovništva s područja sela Zecovi.

" U ovom napadu ubijeno je više od 150 osoba, a tijela većeg broja ubijenih su pronađena prošle godine u masovnoj grobnici Tomašica dok se za tijelima više desetaka ostalih žrtava još traga" navode iz Tužilaštva BiH.

XS
SM
MD
LG