Dostupni linkovi

Moskva se nada da nije pređena kritička tačka


Rusija je danas izrazila nadu da veze Moskve sa EU zbog krize u Ukrajini "nisu prešle tačku sa koje nema povratka", nakon što je Brisel uveo dodatne sankcije proruskim separatistima u Donbasu.

"Nadamo se da još nije pređena tačka sa koje nema povratka. Zainteresovani smo za postepen razvoj veza", rekao je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov tokom sastanka u Minsku.

Lavrov je ponovio poziv Moskve za stvaranje "zajedničkog ekonomskog i humanitarnog prostora" od Lisabona do ruske luke Vladivostok na Pacifiku.

On je od vlasti u Kijevu zatražio da poštuju primirje, koje je dogovoreno u Minsku 5. septembra i da uđu u pregovore sa proruskim separatistima da bi pronašli rješenje sukoba u kojem je od aprila poginulo više od 4.000 ljudi.

Lavrov će se kasnije tokom dana sastati sa njemačkim ministrom spoljnih poslova Frankom-Valterom Štajnmajerom u Moskvi.

Šefovi diplomatija EU sinoć su se saglasili da prošire crnu listu na koju su uvrstili još proruskih separatista iz Donbasa, ali nisu uvedene dodatne sankcije Rusiji, zbog, kako se navodi, nade da će biti obnovljen dijalog sa Moskvom radi okončanja najtežeg spora od okončanja Hladnog rata.

XS
SM
MD
LG