Dostupni linkovi

Objavljeni snimci zarobljenog Francuza i Holanđanina


Islamistička organizacija "Al kaida u islamskom Magrebu" (AKIM) na internetu je objavila snimak zarobljenog Francuza Serža Lazarevića i Holanđanina Sjaka Rijkea, koji od svojih vlada traže da pregovaraju o njihovom oslobađanju.

Video-snimak postavljen je na džihadističkom forumu, koji vodi sjevernoafrički ogranak terorističke mreže Al kaida, i podijeljen je na dva dijela u kojem je svaki od talaca prikazan na različitim lokacijama.

Na prvom video-snimku prikazan je Lazarević, koji je otet u Maliju i u zarobljeništvu u Sahari je skoro tri godine, sa crnim turbanom na glavi i kako sijedi u terenskom vozilu.

"Veoma sam bolestan, imam loše bubrege i visok krvni pritisak. Život mi je u opasnosti od francuske intervencije u Maliju. Tražim od predsjednika Fransoa Olanda da učini sve što može da me oslobodi, jer on je odgovoran za sve što će mi se desiti", navodi Lazarević.

Iz kancelarije francuskog predsjednika saopšteno je da su obavještajne službe potvrdile autentičnost snimka.

Posljednje pojavljivanje u javnosti Lazarevića bilo je u junu. Drugog Francuza Filipa Verdona, koji je otet sa Lazarevićem, ubili su otmičari na sjeveru Malija.

U drugom dijelu snimka prikazan je Holanđanin Rijke, koji je na silu odveden iz restorana u Timbuktuu u novembru 2011. godine tokom putovanja kroz Saharu.

"Današnji datum je 26. septembar 2014. godine i sada je prošlo više od 1.000 dana mog zarobljeništva u Sahari. Imam ozbiljnih problema sa kičmnom i ne osjećam se dobrom. Smatram da je moja Vlada odgovorna za sve što mi se desi. Molim vas pomozite mi", kaže Rijke.

Autentičnost snimka nije bilo moguće provjeriti.

Nijedan od talaca nije iznio posebne zahtjeve AKIM-a, ali su obojica pomenuli oslobođenje američkog vojnika u maju kada je zauzvrat iz Gvantanama pušteno pet avganistanskih zarobljenika.

XS
SM
MD
LG