Dostupni linkovi

Smijenjen selektor BiH Safet Sušić


Safet Sušić više nije selektor nogometne reprezentacije BiH. Ova odluka donesena je na današnjoj sjednici Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH.

Nakon četiri utakmice kvalifikacija za Euro 2016, Sušićeva sudbina zapečaćena je sinoć u Haifi, gdje su Zmajevi izgubili od Izraela 3:0.

Prethodno, Papetovi izabranici poraženi su u Zenici protiv Kipra (2:1), te su ubilježili dva remija (protiv Velsa u Cardiffu 0:0 i Belgije na Bilinom Polju 1:1).

Sušić je na mjesto selektora imenovan krajem 2009. godine, jednoglasnom odlukom članova Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH, naslijedivši Miroslava Ćiru Blaževića.

U skoro pet godina, koliko je bio selektor, Sušić je BiH vodio na 49 utakmice i ostvario učinak od 23 pobjede, devet remija i 17 poraza.

Nakon pobjede reprezentacije Bosne i Hercegovine nad Litvanijom 15. oktobra 2013. godine i direktnog plasmana na Svjetsko prvenstvo u nogometu koje je održano u Brazilu, Safet Sušić je postao prvi selektor koji je reprezentaciju Bosne i Hercegovine odveo na neko veliko nogometno takmičenje.

Sušić je nogometnu karijeru počeo u Krivaji iz Zavidovića, odakle prelazi u FK Sarajevo. U timu sa Koševa je dobio status legende i postao jedan od najomiljenijih igrača u klupskoj historiji.

Nakon devet sezona u bordo dresu Pape prelazi u francuski PSG, gdje je također briljirao u narednih devet sezona. U dresu bivše države postigao je 21 gol u 51 nastupu. Trenersku karijeru Sušić počeo je 1994. u Cannesu, nakon čega je trenirao nekoliko ekipa iz Turske i Saudijske Arabije.

XS
SM
MD
LG