Dostupni linkovi

Dragi: ECB spremna da kupuje državne obveznice


Evropska centralna banka (ECB) spremna je da kupuje državne obveznice ako inflacija u evro zoni ne bude rasla kako se očekuje, rekao je danas predsednik ECB-a Mario Dragi.

U obraćanju poslanicima Evropskog parlementa Dragi je rekao da upravni odbor ECB-a jednoglasan u posvećenosti upotrebi dodatnih nekonovencionalnih instrumenata.

ECB želi da osigra stabilnost cena u 18 članica evro zone, koju definiše preko godišnje inflacije na nešto manje od dva odsto, dok je ove godine do oktobra bila tek 0,4 odsto.

Dragi je rekao da ECB očekuje da će inflacija ostati na sadašnjem nivou još nekoliko meseci, ali da će početi da raste sledeće godie.

Iako je ECB smanjila kamatne stipe na rekordno niske nivoe i podržala kupovinu nekih vrsta obveznica iz privatnog sektora, još nije, kao
druge centrlane banke, poput američkih Federalnih rezervi i Banke Engleske, počela kupovinu državnih obveznica.

Većina analitičara smatra da nije verovatno da će ECB odlučiti o masovnom otkupu džanih obveznica na sledećem sastanku odbora u decembru, ali postoji mogućnost da to uradi ako se evropska privreda ne zahukta početkom sledeće godine, ili ako inflacija pređe u deflaciju.

Posle Dragijevog obraćanja u Evropskom parlamentu pala je vrednost evra, dok su porasli berzanki indeksi u Francuskoj i Nemačkoj.

XS
SM
MD
LG