Dostupni linkovi

EU širi crnu listu


Ministri spoljnih poslova zemalja EU saglasili se da prošire spisak ukrajinskih i ruskih funkcionera i preduzeća kojima je zabranjeno da borave i posluju u EU.

Šefovi diplomatija su pozvali Moskvu da prestane da pruža vojnu i diplomatsku pomoć proruskim snagama u Ukrajini.

Nakon sagledavanja situacije na terenu, Savet je zadužio Evropsku službu za spoljne poslove da do kraja meseca proširi listu ciljanih mera prema separatistima”, stoji u saopštenju Evropskog saveta izdatom tokom današnjeg ministarskog saveta u Briselu.

Postojeće sankcije zasad obuhvataju zabranu izdavanja viza za 119 ruskih i ukrajinskih funkcionera i 23 državna preduzeća kojima je zabranjeno poslovanje u EU.

Istovremeno, Savet je pozvao ukrajinske vlasti da nastave napore na sprovođenju reformi i u tom smislu pozdravio potpisivanje ugovora između EU i Ukrajine o slanju evropske savetničke misije koja će početi sa radom u Kijevu od 1. decembra.

Naglašeno je i da EU neće priznati izbore koje su proruske snage organizovale na teritoriji pod svojom kontrolom, kao ni pripajanje Krima ruskoj federaciji.

Na kraju se naglašava neophodnost obnavljanja političkog dijaloga radi mirnog rešenja krize, a Rusija se poziva da u skladu sa ranije postignutim dogovorom obezbedi uredno snabdevanje gasa Ukrajini.

XS
SM
MD
LG