Dostupni linkovi

Pusić: Stav Rusije o BIH zabrinjavajući


Šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić je danas u Briselu ocenila da je "zabrinjavajuće" to što je Rusija na glasanju o rezoluciji o BiH u Savetu bezbednosti UN zatražila da se izostavi odrednica o evroatlantskoj perspektivi te zemlje.

Pusić je ukazala da je prilikom glasanja o rezoluciji o BiH u Savetu bezbednosti UN "stalna članica Rusija prvi put od 2005. zatražila da se izbaci odrednica kojom se spominje evroatlantska perspektiva BiH".

Hrvatska ministarka je dodala da Rusija nije stavila veto, već se uzdržala od glasanja o toj rezoluciji što dogodilo prvi put u vezi sa zemljom koja se ne graniči s Rusijom.

"To se mora imati na umu i, što se nas tiče, razlog je za zabrinutost... Jer mi smatramo, kad je reč o evroatlantskom putu zemalja Zapadnog Balkana, da možda sve one nisu zainteresovane za članstvo u NATO, ali sve jesu zainteresovane za ulazak u EU i otud mislimo da je to zabrinjavajuće", zaključila je šefica hrvatske diplomatije.

Pusić je dodala da "EU upravo pokreće novi proces koji put BiH ka članstvu treba da učini operativnijim, delotvornijom".

XS
SM
MD
LG