Dostupni linkovi

Popović: CANVAS greškom svrstan među teroriste


Izvršni direktor beogradskog Centra za primenjenu nenasilnu akciju CANVAS Srđa Popović izjavio je danas da je "nesporazum ili greška" to što je vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) uvrstila njegovu organizaciju među one koje smatra terorističkim organizacijama i grupama.

"Pretpostavljamo da je u pitanju ili nesporazum ili greška i učinicemo sve da ga otklonimo. Danas smo uputili pismo i ambasadi UAE u Srbiji upravo sa željom da kroz dijalog taj nesporazum sto pre otklonimo", izjavio je Popović agenciji Beta.

Popović je istakao da je CANVAS od osnivanja dosledno posvećen izučavanju i primeni nenasilnih metoda u rešavanju društvenih konflikata i da su zbog toga još veći "iznenađenje i šok" što se ta organizacija našla na listi ekstremnih grupa koje je donela vlada UAE.

On je dodao da je CANVAS za svoj rad dobio ugledna međunarodna priznanja od, na primer, magazina "Forin polisi" (Foreign Policy Magazine) i Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Vlada UAE objavila je listu od 85 organizacija i grupa iz celog sveta, koje smatra terorističkim i obrazložila da to čini zbog transparentnosti i podizanja svesti u društvu o tim organizacijama, prenela je u subotu WAM, agencija Ujedinjenih Arapskih Emirata.

XS
SM
MD
LG