Dostupni linkovi

25 godina plišane revolucije


Širom Češke zapaljenim svećama, vencima i cvećem na ključnim mestima "plišane revolucije" uz parolu "Ipak je vredelo", obični Česi i njihovi zvaničnici obeležavaju 25. godišnjicu izbijanja "plišane revolucije" koja je nakon serije
masovnih demonstracija srušila komunistički režim u Čehoslovačkoj.

Predveče će se u Pragu, Brnu i Ostravi u Češkoj, a u inostranstvu u Njujorku, Londonu i Parizu stotine ljudi sa zapaljenim svećama povezati u lance svetla za sve žrtve komunističkog režima.

"Novembar 1989. godine je važan i pozitivan trenutak naše istorije. Doneo nam je slobodu i demokratiju, ostalo je na nama", kazao je paleći sveću kod spomen ploče na Narodnom bulevaru češki premijer Bohuslav Sobotka.

Za Čehe je današnja godišnjica takođe trenutak u kojem svode bilans četvrt veka života van ruske sfere uticaja, u slobodi, demokratiji i tržišnoj privredi. Prema anketi agencije Medijan, 54 odsto Čeha smatra da je dalji razvoj izneverio njihova očekivanja sa kojima su zveckali visoko uzdignutih ruku ključevima na ulicama i trgovima širom Čehoslovačke skandirajući komunistima "Odzvonilo vam je".

Negativni pogled odbio je danas arhitekt češkog puta u tranziciju, bivši premijer a kasnije i predsednik Češke Vaclav Klaus.

"Ne bismo smeli da dopustimo neprestane pokušaje da se diskredituje razvoj poslednjih 25 godina. Sigurno smo osnovnu transformaciju naše zemlje obavili uspešnije, brže, mirnije i podnošljivije za ljude nego svi naši susedi", kazao je danas na Narodnom bulevaru Klaus.

XS
SM
MD
LG