Dostupni linkovi

Francuski islamista na snimku ubistva Kasidža


Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev (Bernard Cazeneuve) izjavio je da postoji “velika verovatnoća” da je jedan od islamskih džihadista koji se vidi na jučerašnjem snimku ubistva američkog humanitarnog radnika Pitera Kasidža u Siriji, francuski građanin Maks Mušard (22) rođen u Normandiji.

Francuski mediji javljaju da se preobratio u islam sa 17 godina i sada se zove Abu Abdulah al Faransi.

On je, po rečima francuskog ministra, otišao u Siriju prošle godine. Pre toga je boravio u Mauritaniji.

"On se pojavljuje u više propagandnih snimaka `Islamske države`, ali ranije nije imao kriminalni dosije u policiji, poput skoro 50 odsto drugih stranih boraca iz `Islamske države`", rekao je Vasim Nasr, novinar televizijske stanice "Frans 24", specijalsta za džihadističke pokrete.

Francuske obaveštajne službe proveravaju da li je među licima na jučerašnjem video snimku još jedan francuski građanin.

Video snimak koji traje 15 minuta juče je objavila džihadistička organizacija "Islamska država", a prikazan je maskirani militant kako stoji iznad odsečene glave čovjeka za kojeg navode da je Kasidž. On je prošle godine zarobljen u Siriji.

Na snimku, svaku od žrtava pridržava nemaskirani pripadnik "Islamske države". Džihadisti potom sa zarobljenicima prolaze pored kutije sa dugim vojnim bajonetima i prilikom prolaska primoravaju žrtve da kleknu i potom im odsecaju glave.

XS
SM
MD
LG