Dostupni linkovi

EU odlučna u borbi protiv IS


Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i evropski komesar za humanitarnu pomoć i vanredne situacije Hristos Stilijanides oštro su jutros osudili ubistvo američkog humanitarnog radnika Pitera Kasidža u Siriji.

EU je potpuno spremna da se suprotstavi pretnji takozvane Islamske države, poručili su visoka predstavnica i komesar u zajedničkom saopštenju za medije.

Džihadisti su juče objavili snimak na kome se vidi pogubljenje Kasidža i grupe pripadnika sirijske armije odsecanjem glava. Svi počinitelji teških kršenja ljudskih prava biće privedeni pravdi, a EU neće odustati od postizanja tog cilja, saopštili su Mogerini i Stilijandes.

Ultra-radikalna grupa Islamska država je po kratkom postupku pogubila odrubljivanjem glave američkog taoca Petera Kasidža u znak odmazde na slanje američkih vojnih savetnika u Irak u aktu koji je Barack Obama ocenio kao "apsolutno zlo".

U video snimku postavljenom na internet u neđelju na džihadističkim stranicama, IS je preuzeo odgovornost za pogubljenje još najmanje 18 sirijskih vojnika.

XS
SM
MD
LG