Dostupni linkovi

Kameron: “Crveno svetlo” za svetsku ekonomiju


Britanski premijer Dejvid Kameron upozorio je da postoji mogućnost izbijanja nove globalne ekonomske krize i da posledice nestabilnosti ugrožavaju oporavak Velike Britanije.

On je rekao posle sastanka lidera G20 da je potrebno da se svi drže dugoročnog plana.

Kameron je u tekstu za list "Gardijan" upozorio na posledice sukoba i slabog privrednog rasta, a za evrozonu ocenio da je "na ivici", recesije.

"Crvena svetla upozorenja ponovo trepere za globalnu ekonomiju - šest godina posle krize koja je oborila svet na kolena", napisao je britanski premijer.

On je dodao da se evrozona nalazi na ivici moguće treće recesije, sa visokom stopom nezaposlenosti, opadajućim rastom i rizikom od pada cena.

"Tržišta u razvoju, koja su bila motori rasta u prvim fazama oporavka, sada usporavaju", napomenuo je britanski premijer.

On je rekao da epidemija ebole, sukob na Bliskom istoku i nelegalne akcije Rusije u Ukrajini doprinose "opasnom okviru nestabilnosti i neizvesnosti".

Ovo upozorenje usledilo je nakon što se Kameron na samitu G20 založio za sporazum o slobodnoj trgovini između EU i SAD. Kameron je sada naglasio da Evropskoj komisiji ovaj sporazum treba da bude na vrhu liste prioriteta.


XS
SM
MD
LG