Dostupni linkovi

Japan: Izbori na pomolu zbog recesije


Japanska ekonomija neočekivano je ušla u recesiju u trećem kvartalu, zbog čega bi premijer Šinzo Abe mogao da odustane od nepopularnog povećanja PDV-a i raspiše prevremene izbore, dve godine pre isteka mandata.

Japanska privreda je u trećem tromesečju oslabila za 0,4 odsto, posle pada za 1,9 odsto u periodu od aprila do juna. Ekonomisti su u trećem kvartalu očekivali rast za 0,5 odsto.

Povratak u recesiju desio se skoro dve godine nakon što se Abe vratio na vlast sa obećanjem da će obnoviti ekonomski rast primenom velikih monetarnih stimulansa, povećanjem javne potrošnje i reformama.

Treća ekonomija sveta će, prema prognozama, u narednom periodu ostvariti rast, ali su potrošnja i izvoz u ovom trenutku slabi, što otežava situaciju u kojoj se nalaze kompanije sa velikim zalihama robe.

Abe je rekao da će imati u vidu ekonomske podatke u donošenju odluke o povećanju PDV-a na deset odsto u oktobru sledeće godine, u okviru plana za smanjenje javnog duga, najvećeg među razvijenim zemljama.

Mediji prenose da bi Abe mogao da objavi odluku o odlaganju povećanja poreza za 18 meseci, kao i da raspiše izbore za donji dom parlamenta za 14. decembar.

XS
SM
MD
LG