Dostupni linkovi

Mediji: Tačijeva DPK spremna na sve kompromise


Demokratska partija Kosova odazećeg kosovskog premijera Hašima Tačija spremna je na kompromis i oko funkcije premijera, prenose prištinski mediji.

Član predsednistva DPK i kako ga mediji oslovljavaju "otac DPK" Džavit Haliti je za dnevnik "Epoka e re" izjavio da je ta partija spremna na kompromis i oko funkcije premijera, stavljajući do znanja da DPK samo želi da bude deo vlade Kosova a da za ostale funkcije može da se postigne kompromis.

Mediji prenose da je ovakav prekoret u DPK da su spremni za sve kompromise rezultat velikog pritiska koji na Tačija i DPK vrše vodeće ambasade u Prištini (američka i britanska) da se što pre sazove konstituivna skupština Kosova s obzirom da je koalcija VLAN pristala da glasa za kandidata DPK za predsednika skupštine.

Međutim, u subotu je predsedavajuća skupstine Kosova Fljora Brovina izjavila da neće biti sazvana konstituivna skupština dok ne bude sporazuma o vladi Kosova, što je u velikoj meri iritiralo međunaroni faktor.

DPK Tačija čeka, kako navode mediji, da eventualno dođe do razmimolazenja u koaliciji VLAN s obzirom da se unutar tog političkog bloka otvorilo pitanje funkcije premijera nove vlade.

DPK se očajnicki nada da bi, ako dođe do "pucanja" u koalicionom bloku VLAN, neko od političkih subjekata iz tog bloka mogao da napravi koaliciju sa DPK, prenose prištinski mediji.

U tom smislu odmah je stigao odgovor lidera Samoopredelenja Albin Kurtija i lidera Inicijative za Kosovo Fatmira Ljimaja da će koalicija VLAN formirati kosovsku vladu i da će se rešenje oko premijera naći unutar bloka VLAN.

XS
SM
MD
LG