Dostupni linkovi

Lideri G20 dogovorili ekonomski akcioni plan


Lideri 20 najvećih svetskih privreda, koji su se ovog vikenda okupili u Brizbejnu na samitu G20, najavili su primenu mera za podsticanje rasta svojih ekonomija za dodatnih 2,1 odsto do 2018. godine, uprkos pokazateljima da su neke velike svetske privrede ponovo počele da posustaju.

U zajedničkom saopštenju objavljenom po okončanju samita se navodi da bi primena "Brizbejnskog akcionog plana" trebalo da podstakne rast privreda G20 za dodatnih 2,1 odsto, povrh ranije očekivanog rasta od dva odsto u tom periodu, prenela je agencija AFP.

"Taj plan će povećati vrednost globalne privrede za više od dva biliona dolara i stvoriti milione novih radnih mesta", najavili su lideri u deklaraciji objavljenoj na kraju samita u Australiji.

Američki predsednik Barak Obama je sinoć izjavio da SAD "ne mogu da nose na svojim leđima čitavu svetsku privredu" i dodao da druge članice G20 moraju da učine više da podstaknu rast i otvaranje novih radnih mesta.
"Zato G20 ovde u Brizbejnu ima odgovornost da nešto preduzme, da podstakne tražnu i više uloži u infrastrukturu i otvaranje dobrih radnih mesta za građane svih naših država", rekao je Obama.

Na samitu je postignut dogovor i o globalnoj inicijativi da se pokrije makar deo manjka od 70 biliona dolara, koliko je do 2030. potrebno uložiti u infrastrukturu kako bi se povećala produktivnost.

XS
SM
MD
LG